Nog niet eerder zo’n goede kwaliteit in juni
Bijna twee weken eerder dan normaal zijn vandaag in het oostelijke deel van de Oosterschelde de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen van het seizoen geoogst. Dankzij het zonnige, warme weer en het overvloedige planktonaanbod zijn de mosselen uitzonderlijk snel gegroeid. Mosselkweker Marinus Padmos (53) is enthousiast: “Wat we vandaag oogsten, heb ik in mijn hele carrière nog niet meegemaakt. We koken nu al 330 gram visgewicht uit een kilo mosselen, echt ongekend,” zegt hij aan boord van de BRU 36 bij zijn percelen in de Oosterschelde.
Lichtpuntje na moeilijk seizoen
De vroege oogst is een opsteker voor de Zeeuwse mosselkwekers, die vorig seizoen te maken kregen met forse uitval door onder andere zware regenval, schuimalg en verzwakking van de mosselen in het voorjaar van 2024. Volgens Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers: “Hoewel we dit seizoen nog steeds de gevolgen ondervinden van het verlies van 40 procent van de productie – een deel daarvan was bedoeld voor deze zomer – is deze vroege start zeer welkom.”
Vroege oogst sluit aan op grote vraag
België is traditioneel de belangrijkste afzetmarkt voor Zeeuwse mosselen: 65 procent van de productie gaat ernaartoe. “Belgen eten vooral mosselen in de zomermaanden. Door het zonnige weer is de vraag nu erg groot. Een goede kwaliteit bij de start stimuleert bovendien herhaalaankopen,” aldus Risseeuw.
Achtergrond: mosselkweek als natte landbouw
Mosselen hebben gemiddeld twee jaar nodig om uit te groeien tot marktwaardige schelpen. Mosselkweek wordt ook wel ‘natte landbouw’ genoemd. In het voor- en najaar vangen de kwekers mosselzaad op en zaaien dit uit op onderwaterpercelen. De productiegebieden in Nederland zijn de Waddenzee en de Oosterschelde. Er zijn 89 mosselkweekvergunningen en circa 40 actieve kwekers, voornamelijk uit Yerseke, Bruinisse, Zierikzee en Tholen.
De mosselen vinden via 6 mosselhandelsbedrijven hun weg naar afzetmarkten in België (65%), Frankrijk (20%), Duitsland (10%) en Nederland (5%). De Nederlandse mosselvisserij is MSC-gecertificeerd als duurzame visserij. Veel kwekers beschikken daarnaast over het biologische keurmerk van Skal.
Boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen
Mosselen zitten boordevol hoogwaardige voedingsstoffen — eiwitten, vitaminen en mineralen — en passen uitstekend in een gezond en verantwoord voedingspatroon. Bovendien zijn mosselen de eiwitbron met de laagste ecologische voetafdruk van alle dierlijke eiwitten. En: in 15 minuten staat een pannetje mosselen op tafel.
Bron, Het Nederlands Mosselbureau