Let op!! Onze Zeeuwse Mosselkoninkjes zijn op. Bestellen kan weer vanaf juli 2024! Zeeuwse Oesters verkopen we nog wel! Groet, Van de Mosselman

Volg ons via Facebook of Instagram voor de leuke actie's en om mee te kijken in ons bedrijf. 

menu
sluit

De Mosselkwekerij

Nieuws

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

Mosselseizoen vroeg van start met logistieke uitdaging

 

 

29 juni

Yerseke, 29 juni 2016 – In het Zeeuwse Yerseke gaat het mosselseizoen van start vandaag. De start is uitzonderlijk vroeg en vormt dit jaar een logistieke uitdaging. Dankzij gezamenlijke inspanningen van kwekers en handelaren zijn vanaf nu voldoende mosselen beschikbaar voor de liefhebbers.
 

Zaterdag werd bekend dat enkele productiegebieden voor mosselen tijdelijk gesloten zijn wegens de vondst van de natuurlijke toxine TTX. Een belangrijk deel van de verwaterpercelen, ook wel 'natte pakhuizen' genoemd, grenst aan gesloten gebieden in het oosten en noorden van de Oosterschelde. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit staat het toe deze verwaterpercelen toch te gebruiken, onder de voorwaarde dat mosselen in die percelen bij een analyse op TTX een gunstig testresultaat laten zien. De eerste resultaten, van dinsdag 28 juni, laten echter zien dat de TTX in het water van het gesloten productiegebied zich ook in de mosselen van verwaterpercelen heeft geaccumuleerd tot waardes boven de waarde van 20 microgram. De verwaterpercelen blijven daarmee gesloten.

“De kwekers en handelaren zorgen dat de opening van het seizoen doorgang vindt met mosselen uit veilige gebieden, zonder gebruik van de verwaterpercelen op de Yerseke Bank. Ook al is het een logistieke uitdaging, het seizoen kan daardoor van start”, zo lichtte Wouter van Zandbrink, voorzitter Vereniging De Mosselhandel toe op de persdag in Yerseke. De mosselsector kent al jarenlang een uitgebreid monitoringsprogramma op aanwezigheid van onder meer toxine vormende algen. Dit programma is dit jaar uitgebreid met tetrodotoxine. TTX komt wereldwijd veel voor in de natuur als natuurlijk afweerstof die dieren aanmaken om zich te verdedigen. Schelpdieren maken niet zelf de toxine aan, maar via filtering van het water komt de stof in de schelpdieren. Door de hoge filtratie kan het ook weer snel verdwijnen.
 

Bron. Nederlands Mosselbureau