Let op!! Onze Zeeuwse Mosselkoninkjes zijn op. Bestellen kan weer vanaf juli 2024! Zeeuwse Oesters verkopen we nog wel! Groet, Van de Mosselman

Volg ons via Facebook of Instagram voor de leuke actie's en om mee te kijken in ons bedrijf. 

menu
sluit

De Mosselkwekerij

Nieuws

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

Seizoen van Zeeuwse hangcultuurmosselen gestart

Seizoen van Zeeuwse hangcultuurmosselen gestart

Eerste oogst boven water gehaald, bodemcultuurmosselen over vijf weken verwacht

 

Vandaag zijn op de Oosterschelde de eerste touwen met de nieuwe oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen boven water gehaald. De mosselen zijn vanaf volgende week overal volop verkrijgbaar. De hangcultuurmosselen zijn de eerste van het nieuwe seizoen, over zo’n vijf weken worden de mosselen van de bodemcultuur verwacht. Bij de officiële opening van het hangcultuurseizoen lieten onder meer de Belgische driesterrenchef Gert de Mangeleer en radio dj Sven Ornelis zich de vers geoogste mosselen goed smaken. In België, en op steeds meer plaatsen in Nederland, wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe hangcultuurmosselen die alom bekend staan om hun volle schelpen.

 

Mosselen aan touwen
Het kweken van mosselen aan touwen gaat een stuk sneller dan de in Nederland meest toegepaste techniek van bodemkweek. Hoger in de waterkolom is meer voedsel aanwezig en groeien de mosselen harder.  Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde – zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengen hun mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst.

 

De Zeeuwse hangcultuurmosselen vinden gretig aftrek in België, Zeeland en de Nederlandse kustplaatsen. “Consumenten willen zo vroeg mogelijk mosselen hebben, het liefst als de eerste zonnige dagen zich aandienen”, aldus mosselkweker Jacco Schot. De productie bedraagt echter maar 5 procent van de totale Nederlandse mosselproductie. Hangcultuurmosselen zijn daarmee een echt nicheproduct.

De Belgische driesterrenchef Gert de Mangeleer is ambassadeur van Zeker Zeeuws en bereidde de eerste hangcultuurmosselen aan boord van de mosselkotter ZZ 4. “De Zeeuwse mossel is een uniek zilt seizoensproduct waar wij Vlamingen ‘met goesting’ naar uitkijken. Je kan mosselen snel en eenvoudig bereiden, bijvoorbeeld in een hete wokpan. Perfect om met smaken te spelen ook. Vandaag kies ik voor een frisse bereiding met champagne, soja, koriander en combava (de schil van citrusvrucht).”

 

De Vlaamse radio-dj en kookblogger Sven Ornelis is een fervente mosselliefhebber en was te gast bij de start van het nieuwe hangcultuurseizoen. “Elk jaar is het uitkijken naar de nieuwe mosselen. Ik ben aangenaam verrast door deze Zeeuwse hangcultuurmosselen, zo mals én zilt. Ik kook heel graag met mosselen, ze lenen zich tot makkelijke, lekkere én gezonde gerechten. Ik bereid ze klassiek, op de barbecue of verwerk ze in een heerlijke pasta of salade. En dan samen met vrienden aan tafel: dat is genieten!”

 

Over hangcultuurmosselen
Het hangcultuurseizoen start gemiddeld 4 tot 6 weken vroeger dan het seizoen van de bodemcultuur, en loopt van eind mei tot oktober. Het kweken aan touwen bestaat in Nederland iets meer dan 25 jaar. In de jaren negentig begonnen Zeeuwse vissers te experimenteren met hangcultuur, omdat er in Nederland toen mosselschaarste heerste. Na jaren van experimenteren werd het een commercieel succes. In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen worden daarna in kousen ‘opgesokt’, waarbij ze in 2 jaar uitgroeien tot volwassen mosselen.

Er zijn in Nederland 9 mosselhangcultuurkwekers. Zij hebben productielocaties in de Oosterschelde. Jaarlijks produceren ze zo’n 2 miljoen kilo mosselen. De productie uit de bodemcultuur bedraagt jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo.