Let op!! Onze Zeeuwse Mosselkoninkjes zijn op. Bestellen kan weer vanaf juli 2024! Zeeuwse Oesters verkopen we nog wel! Groet, Van de Mosselman

Volg ons via Facebook of Instagram voor de leuke actie's en om mee te kijken in ons bedrijf. 

menu
sluit

De Mosselkwekerij

Nieuws

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

Mosselzaadvissen

Mosselzaadvissen

 

Maandag 3 mei beginnen we met verzaaien vanuit de Vlieter, een perceel op de Waddenzee. Binnen vier uur is ons bootje vol met mooi zuiver mosselzaad wat we weer uitzaaien in de Westkom. Daar kan het opgroeien tot een halfwasmossel waarna ze weer opgevist zullen worden om naar de Oosterschelde te brengen.

De dag erop begint de voorjaarszaadviscampagne. Een groot visgebied zorgt voor spreiding van de vloot. Mooi zaad vissen we op op de Breesem en zaaien we weer uit in de Meep. De rest van de week verzaaien we vanuit de Vlieter. Vorige week deden we hetzelfde, alleen hebben we nog wat gekapte boompjes geplant. Iedere mosselkweker is verplicht zijn percelen uit te bakenen. Die boompjes zorgen voor een visuele lijn tussen de percelen, wat overeenkomt met de lijnen in de kaartplotter. 

 

Intussen zijn we volop bezig met het organiseren van het B2B MosselEvent 2017 wat plaats gaat vinden op zaterdag 1 juli. Het succes van het eerste event vorig jaar heeft er toe geleid dat dit in de toekomst herhaald zal worden. Sprekers uit de AGF-sector zullen aan de hand van het thema ‘Blik op de Toekomst’ vertellen over hun sector. Iemand liet laatst uit zijn mond vallen, waar de mosselsector nu staat, stond de AGF sector dertig jaar terug. Als gepassioneerd mosselkweker is dit eigenlijk een tik in je gezicht… maar misschien is het wel zo!! En als dat dan zo is, dan kunnen wij misschien wel wat leren van hen. Of moeten we de conclusie trekken dat het een ambachtelijk werk is wat niet zomaar één op één is ter vergelijken met een AGF sector? Maar één ding hebben we gemeen We zijn allebei boer, de één op het land en de ander op het water. Al met al de moeite waard om, als je bent uitgenodigd, je op te geven voor dit netwerkevent, zie:  www.mosselevent.nl  Voorafgaand zal vrijdag de mosselsector worden uitgenodigd door De Nederlandse Mosselveiling voor een gezellige BBQ.

 

Van de week zitten we in de derde zaadvisweek, tevreden varen we ’s middags naar de meetboot ‘Regina Andrea’ om de lading te laten uitmeten door ladingmeester Mario Kuzee. Na het uitmeten van de lading zetten we koers naar Harlingen om wat zoet water in te pompen voor (lees: tegen) de zeesterren. De rest van de week zullen we ons net als voorgaande weken bezig houden met het verzaaien van mosselzaad.

Onvoorstelbaar hoeveel mosselzaad er momenteel in de Waddenzee aanwezig is. Ik stel mezelf wel eens de vraag: wie gaat deze mosselen, als ze groot geworden zijn en er niets bijzonders opdoet, allemaal opeten? Als iedere mosseleter één keer meer mosselen gaat eten, en dan niet alleen om deze reden maar ook omdat het zo ontzettend lekker en gezond is, komt het vast goed!

 

Jos Steketee

YE 72