Let op!! Onze Zeeuwse Mosselkoninkjes zijn op. Bestellen kan weer vanaf juli 2024! Zeeuwse Oesters verkopen we nog wel! Groet, Van de Mosselman

Volg ons via Facebook of Instagram voor de leuke actie's en om mee te kijken in ons bedrijf. 

menu
sluit

De Mosselkwekerij

Nieuws

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

Mosselen verzet zonder korren

 

Mosselen verzet zonder korren

De laatste weken waren we actief op de Waddenzee met het verzaaien van mosselzaad van de Vlieter naar de Westkom. Vorige week werd het perceel schoon verklaard, na vele uren schoonvissen. Intussen monitoren we de mosselzaadinvanginstallaties op broedval. In vergelijking met voorgaande jaren zit er aanzienlijk minder broed op de touwen. Gelukkig weten we vanuit het verleden dat een matige broedval goede resultaten kan geven.

 

En dan komen er na een relatief rustige periode qua wind een paar onrustige dagen, zachtjes uitgedrukt. Dinsdag 6 juni is het pet. Het waait die dag zo’n 6 tot 7, en eind van de dag neemt de wind toe naar een kracht 9 tot 10 uit het zuidwesten. Het duurt tot woensdag eind van de middag dat de wind weer afneemt. In het vorige dagboek schreef ik nog over de enorme hoeveelheid mosselen die zijn uitgezaaid op de percelen, en wie die mosselen allemaal op  gaat eten. Deze storm heeft heel wat mosselen verzet zonder dat daar ook maar één mosselkor aan te pas kwam!

We horen van collega mosselkwekers dat er percelen zijn waar het mosselzaad dat in de afgelopen zaadviscampagne mosselzaad is uitgezaaid nu niet meer op die percelen aanwezig is. In 24 uur tijd waaiden er meer mosselen weg dan er gevist kunnen worden.  Onderschat de kracht en het effect van het water tijdens een storm niet. Het blijkt maar weer eens dat we volledig afhankelijk zijn van de natuur. Hoe moeilijk dat soms ook te accepteren is.

Ook de mosselzaadinvanginstallaties hebben last gehad van de wind. Samen met de bemanning van de YE 170 lopen we al onze lijnen na op de Waddenzee. Vooral op de locatie Burgzand is het prijs. Twee dagen hebben we nodig om de acht lijnen uit de knoop te halen. (door de golven wordt het invangsubstraat over de hoofdlijnen door elkaar geslingerd). Het uit de knoop halen van de touwen is een behoorlijke fysieke belasting waar we niet op zaten te wachten!

 

Als ik nog even vooruitkijk dan duurt het niet lang meer voor het mosselseizoen van start gaat. Iedereen is ontzettend benieuwd hoe het seizoen er uit zal zien. Met name met de veilingprijs zitten we in onze maag. Zal de kostprijs haalbaar zijn? De kwaliteit en de schelpgrootte van de Zeeuwse mosselen zullen mede bepalend zijn voor hoe de prijs zich zal ontwikkelen. Maar ook de concurrentie vanuit het buitenland zal van grote invloed zijn.

Laatst sprak ik een succesvol ondernemer uit een andere sector en ik vertelde hem het een en ander over de mosselsector. Ik vroeg hem naar één van zijn ‘successleutels’. Hij zei: wie succesvol wil zijn in datgene wat hij doet zal winst boeken als hij transparant is in wat hij doet!

 

Jos Steketee

Ye 72