Let op!! Onze Zeeuwse Mosselkoninkjes zijn op. Bestellen kan weer vanaf juli 2024! Zeeuwse Oesters verkopen we nog wel! Groet, Van de Mosselman

Volg ons via Facebook of Instagram voor de leuke actie's en om mee te kijken in ons bedrijf. 

menu
sluit

De Mosselkwekerij

Nieuws

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

Drukte in de rustige tijd voor een praktiserende mosselkweker...!

Drukte in de rustige tijd voor een praktiserende mosselkweker...!

 

Maandag 29 januari. We vissen al enkele weken in de Westkom op een perceel op de Waddenzee. Dag na dag, uur na uur verstrijkt op de klok... De korren schrapen de laatste mosselen, slib, zeesterren en een verdwaalde oesterschelp van het perceel af. Het goed schoonvissen van percelen is belangrijk voordat er straks  weer gezaaid wordt. Schoonvissen gaat nog wel, maar voor het verzaaien van mosselzaad is het niet de tijd. Het is winter, het water is koud en daardoor is de grond gesloten en staat het mosselzaad vast in de grond.

Turend naar het echolood hoe de grondslag er uitziet, dwalen mijn gedachten naar optimalisatie van mosselpercelen. Stabiele kwaliteit grond is toch wel een belangrijke factor die binnen ons bedrijf, en bij vele anderen, van harte welkom is. Een update van de optimalisatie mosselpercelen op de Waddenzee is er nog niet, maar hopelijk duurt dat niet lang meer. De tweede week van januari was het weer eens prijs. Een noordwesterstorm raasde langs de Hollandse kust en over de Waddenzee, een paar dagen voor springtij. Hoge waterstanden zorgden voor paniek die werd aangedikt door media. Sensatie? Of de storm schade heeft veroorzaakt op mosselpercelen is nu nog  moeilijk te beoordelen. Als de wind uit deze hoek komt is dat voor veel percelen relatief gunstig qua beschutting. Het blijft altijd moeilijk om dat concreet te beoordelen, je ziet het niet onder water... Maar er komen nooit mosselen bij met stormweer, dat is iets wat zeker is! Al weken prakkiseer ik over wat werkelijk optimalisatie is. Als ik google raadpleeg dan lees ik onder andere de volgende betekenissen: 'optimaliseren is het verbeteren van ‘iets' tot zijn beste toestand' of 'zoeken naar de beste oplossing van ‘een' probleem'. Als ik dit op me laat inwerken kan ik geen andere conclusie trekken dan dat optimalisatie bij mosselpercelen niet stopt! Wanneer is 'iets' in zijn beste toestand en is 'een' probleem opgelost? Optimalisatie raakt vele vlakken. Tegelijkertijd denk ik dat optimalisatie niet zonder innovatie kan. Belangrijke items, die beide leidend zijn voor het beste

resultaat! De letterlijke betekenis van innovatie is 'vernieuwing'.  Werk aan de winkel in landje mossel...

 

Vrijdag 21 januari hadden we onze jaarlijkse jaarvergadering in een nieuw jasje. Gewoonlijk was er in de middag een vergadering met een spreker en aansluitend een diner. Maar omdat de Vissersvereniging in 2016 haar eerste Mossel Event heeft georganiseerd wat een groot succes was, heeft zij besloten om de jaarvergadering in een nieuw jasje te stoppen. De voorzitter, Eddy Barbé, opende zijn jaarrede dan ook met "Een nieuwe locatie, een nieuw tijdstip en een nieuwe voorzitter. U hoort het al, mijn klemtoon ligt op nieuw".  De problematiek die speelt op allerlei terreinen  werd door de voorzitter omgezet naar uitdagingen. 
- De uitdaging om de veel te lage prijzen voor ons mooie product om te buigen naar betere prijzen,
- De uitdaging van de zandsuppletie aan de Roggenplaat, zeker als je leest dat het geld om de effecten van de ingreep in de natuur te monitoren, ontbreekt!
- De uitdaging van de optimalisatie van onze kweekpercelen
- De uitdaging van de TTX-problematiek
De laatste twee werden toegelicht. De conclusie van optimalisatie kweekpercelen was; niet meer maar beter. En de TTX-problematiek is al helemaal een uitdaging. Er is nog veel onbekend en dat betekend dat er nog veel onderzocht moet worden. Het wordt dus een hele uitdaging hoe dit project bekostigd gaat worden met geld dat er niet is. De voorzitter sloot zijn rede af met een Keniaans gezegde: Als je snel wil gaan, ga alleen. Wil je ver komen, ga samen. 
Aansluitend sprak Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau over de communicatie ed. tijdens de TTX problematiek. Daarna volgde een gezellige borrel met heerlijke hapjes.

Schelpdierconferentie van 26 en 27 januari vorige week. Het thema donderdags was 'meer met schelpdieren' en op vrijdag  'aquacultuurbeleid en innovatie'. Tijdens dit evenement werd voor het eerst een Innovatie/duurzaamheidprijs uitgereikt. In totaal waren hiervoor zes bedrijven genomineerd. Vanuit de mosselkweekbedrijven waren dat er twee, M. en M. Padmos BV (BRU 8/36/40 en Mosselkweek J. Steketee & ZN BV (YE 72). We waren natuurlijk zeer vereerd om genomineerd te zijn voor zo'n prijs.  Marinus Padmos mocht uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat de Prijs in ontvangst nemen.

Sprekers uit Australië, Verenigd Koninkrijk en Canada zorgden voor een internationaal programma. Wat mij als kweker wel aansprak was het resultaat kweekrendement van Jacob Capelle, Wageningen Marine Research, en de resultaten van het genetisch onderzoek mosselen door Arjan Gittenberger, GiMaRIS. Aan de hand van een presentatie sprak Arjan Grittenberger over het DNA van een mossel. Zijn conclusie was nog niet definitief vast te stellen omdat zijn rapportage nog niet af was. Maar aan de hand van een DNA-test kan het type, West Europa: Mytilus edulis of Middellandse Zeemossel: Mytilus Galloprovincialis maar ook de oorsprong van de mossel kan worden vastgesteld. Jacob Capelle sprak over hoe het onderzoek is opgebouwd en lied zien wad de behaalde resultaten waren uit het onderzoek. Al met al weer heel wat stof om over na te denken.

 

Het is dinsdag 31 januari als ik de laatste regels opschrijf. We varen vanaf Den Oever, waar we wat zoet water op het IJsselmeer in het ruim hebben gepompt, weer terug naar de Westkom. Het zoete water zorgt er voor dat de Zeesterren niet overleven en zodoende de mosselen niet meer kunnen opeten. Ik kijk nog even vooruit, want dat doe je als mosselkweker, dan kom ik nog steeds hobbels tegen, die voor het mosselseizoen van start gaat, moeten worden vlak getrokken. Onder andere de toekomst van de mosselveiling is zo'n hobbel...  Over enkele weken zullen we met de sector vergaderen over de toekomst van De Nederlandse Mosselveiling. Want wat heeft de Mosselveiling nog voor warde als een groot deel van de aangevoerde mosselen alleen voor de transactie de veiling passeren? De volgende keer wil ik daar wat dieper op ingaan. 

 

Ik wil mijn dagboek afsluiten met een gezegde: 'Gebundelde takken kun je niet breken'. Voor wie het verschil wil maken....

 

Jos Steketee, YE 72