menu
sluit

De Mosselkwekerij

Nieuws

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

De rek is er bij de meeste mosselkwekers uit

De rek is er bij de meeste mosselkwekers uit

YERSEKE – Dat een derde van de mosselkweekbedrijven naar eigen zeggen ‘onder water’ staat en op een faillissement afstevent, is ook voor de PO-Mosselcultuur schrikken.

,,De rek is eruit, een kleine minderheid ziet nog perspectief om te investeren’’, concludeert PO-secretaris Addy Risseeuw op basis van het evaluatieonderzoek ‘Mosseltransitie en natuurherstel’ van Wageningen Economic Research en Wageningen Marine Research. Het onderzoek onderstreept de noodzaak van blijvende optimalisatie van percelen om duurder mzi-mosselzaad rendabel te kweken, aldus Risseeuw. ,,We moeten daarmee volle kracht vooruit. Daarnaast verdient rendementsverbetering van het kweekproces voor een hogere mosselkwaliteit blijvende aandacht. En hopelijk kan de oprichting van de kwekerscoöperatie De Mossel Compagnie de aanzet geven tot betere prijsvorming van mosselen.’’

Het Wageningse onderzoek over de sociaal-economische gevolgen van het Mosselconvenant toont aan dat het los van de bodem met mzi’s inwinnen van mosselzaad jaarlijks 6-9 miljoen euro extra kost. Daarnaast is de werkdruk enorm gestegen. De mosselproductie is gestegen (maar prijzen zijn gedaald), de fluctuatie in zaadproductie is verminderd en de samenwerking in sector is versterkt. Risseeuw wijst erop dat mede dankzij het convenant met de komst van mzi’s de productie omhoog is gegaan, zowel in Nederland als in Duitsland.

,,Het is duidelijk dat we niet meer gebieden voor mosselzaadvisserij willen sluiten als onze leden niet bij machte zijn om te investeren in mosselzaadinvanginstallaties. Eerst zullen de kwekers in rustiger vaarwater terecht moeten komen. Voor alle duidelijkheid: de komende stap van 7,7 procent sluiting wordt conform afspraak gemaakt, en is qua timing gekoppeld aan de gelijktijdige effectuering van de lopende optimalisatiestap, maar dat is voorlopig dan ook de laatste sluiting van gebieden voor mosselzaadvisserij. Vervolgstappen kunnen pas gezet worden als aan zowel de opbrengstkant als aan de kostenkant vooruitgang is geboekt’’, aldus Risseeuw. ,,Mzi’s kosten geld. We moeten naar het kweken van een hogere mosselkwaliteit op percelen met minder verlies. Zie de situatie op het Duitse, waar optimalisatie eenvoudiger lijkt te zijn.’’

Coöperatie

Het gros van de vrije mosselkwekers heeft eind april na een informatiebijeenkomst in Bruinisse getekend voor lidmaatschap van De Mossel Compagnie. Deze coöperatie wordt nu deze maand officieel opgericht. De coöperatie gaat in het nieuwe seizoen de mosselen van de leden op basis van monsters aanbieden op de veiling in Yerseke. Na verkoop wordt de lading daadwerkelijk opgevist en kunnen er ook afspraken worden gemaakt over de levering.

,,Op die manier hopen we beter op de markt te kunnen aansluiten’’, zegt woordvoerder Marinus Padmos van De Mossel Compagnie. ,,De derde tranche van het mosselconvant is financieel eigenlijk alleen te behalen door als kleinere kwekers samen te werken. Want onze leden kunnen nu niet meer investeren in mzi’s die nodig zijn voor een volgende sluitingsstap.

 

Bron, Visserijnieuws