Let op !!! Je kan nu geen Zeeuwse Mosselen meer bestellen! We gaan weer open bij de start van het nieuwe seizoen. Groet, Van de Mosselman

Wij versturen nog wel Zeeuwse Oesters. Onze pakketten op vrijdag verzonden en zullen op de zelfde dag worden bezorgd. (Tussen 17.00-22.00 uur) Volg ons via Facebook of Instagram om mee te kijken in ons bedrijf.

menu
sluit

De Mosselkwekerij

Nieuws

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

Benieuwd

Benieuwd

Benieuwd, dat is het woord dat door velen in onze sector de laatste tijd wordt uitgesproken. Benieuwd hoe de mzi’s zich ontwikkelen, wat de uitkomst van de optimalisatie zal zijn, wat het resultaat van De Mossel Compagnie zal laten zien. En waar ik nog het meest benieuwd naar ben is de kwaliteit van de mosselen en hoe het nieuwe seizoen zal verlopen. En zo zijn er natuurlijk nog meer hot items op te noemen. Een spannende tijd is het altijd in deze weken zo voor de start van het Nederlandse mosselseizoen, maar dit jaar is het wel een beetje meer…

Ingespannen en voorovergebogen plak ik het zwarte randje van het potdeksel af als een collega mij aanspreekt op de haven van Yerseke. ‘Wat denk je er nou allemaal van?’ Hoe bedoel je? ‘Nou gewoon.’ En dan komen al die punten zoals in de eerste alinea verwoord ter sprake. Er is één ding wat je mijns inziens altijd voor ogen moet houden. Laat je niet gek maken! Doe datgene wat jij denkt dat goed is. Als je een weloverwogen keuze hebt gemaakt, volg je die en analyseer je die keuze in de tijd. Soms sta je voor moeilijke beslissingen. Zet de voordelen en de nadelen naast elkaar. Wanneer het voordeel groter is, wordt het nemen van de beslissing makkelijker. En soms is het zo dat pas op de langere termijn het resultaat zichtbaar is. En dat kan twee kanten op zijn. Ja, ik weet het: sommige dingen heb je ook niet zelf in de hand. Iedere ondernemer worstelt regelmatig met zaken zoals hierboven beschreven. Loesje zegt: de touwtjes in handen nemen, de eindjes aan elkaar knopen en de knopen doorhakken… en dat doe je samen of alleen!

 

MosselEvent

Deze laatste zin sluit mooi aan op het thema ‘Samenwerking’ van het MosselEvent, wat op zaterdag 30 juni voor de derde keer bij ons op de haven wordt georganiseerd. Een tweetal sprekers zullen hun visie daarover geven. Erik van den Dobbelsteen, directeur van VVV Zeeland, zal vanuit zijn positie daarover iets vertellen. Marc Lammers, oud-bondscoach dameshockey, weet als geen ander wat samenwerking inhoud. Naar zijn mening kun je pas het hoogst haalbare halen als je intensief met elkaar samenwerkt. Wat kunnen wij leren van hen?, welke boodschap kunnen zij ons meegeven om ‘samen’ het hoogste niveau te behalen? Zijn wij als mosselsector überhaupt in staat om op het hoogste niveau te spelen?! Ik ben benieuwd… Het volledige programma is te vinden op de website www.mosselevent.nl

Door het aanhoudende mooie weer groeien de mosselzaadjes aan de mzi’s als kool. Zoals we het nu kunnen bekijken zullen de touwen vroeg geoogst kunnen worden. Volgens onze verzamelde data oogsten we de mzi’s gemiddeld na 120 dagen. We zijn benieuwd, want dat zou nu wel eens een maandje eerder kunnen zijn.

 

Dinsdag 19 juni was het de eerste bemonsteringsdag op de Nederlandse Mosselveiling. Een 25-tal monsters werden aangeboden vanuit de Oosterschelde en de Waddenzee. Stukstallen varieerden van 147 tot 243 stuks met een vispercentage van 21,1 tot 30,5. Zo’n 75 procent is kleiner dan 175 stuks, dat wil zeggen dat er veel kleine mosselen zullen zijn. Naar mijn mening dus nog even geduld met het starten van het mosselseizoen. De vispercentages kunnen nog bijkomen en de kleur van het vlees mag ook nog wel wat beter. Het kan hard gaan met deze weersomstandigheden, benieuwd hoe het over een aantal weken er uitziet!

 

Jos Steketee, YE 72