Let op!! Onze Zeeuwse Mosselkoninkjes zijn op. Bestellen kan weer vanaf juli 2024! Zeeuwse Oesters verkopen we nog wel! Groet, Van de Mosselman

Volg ons via Facebook of Instagram voor de leuke actie's en om mee te kijken in ons bedrijf. 

menu
sluit

De Mosselkwekerij

Nieuws

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

Samenwerken

Samenwerken

Vrijdagavond 29 juni. Samen met collega-mosselkwekers en bemanningen genieten we van de bbq die door De Nederlandse Mosselveiling werd georganiseerd. Taste Culinair liet ons genieten van datgene wat zij op de  green eggs bereide. De opkomst was niet groot, maar diegenen die er waren hadden het erg gezellig.

 

‘Samenwerken’ was het thema dat wij, Julien Barbé, Jan Prins en de dagboekschrijver, als organisatie van het MosselEvent  op zaterdag hadden gekozen. Zoals ik de vorige keer in mijn dagboek al aangaf waren we benieuwd wat Erik van den Dobbelsteen en Marc Lammers ons zouden meegeven aan de hand van dit thema.

Onder een strakblauwe lucht met het zonnetje op ons voorhoofd staan wij zaterdagmorgen als organisatie bij de ingang van het paviljoen de gasten welkom te heten. Terwijl iedereen op het terras geniet van een bakje koffie en een Zeeuwse bolus worden we door dagvoorzitter Eva Kuit naar binnen geroepen. Het officiële programma kan van start gaan.

De voorzitter van de Vissersvereniging Yerseke opent het MosselEvent. Onze eerste gastspreker Erik van den Dobbelsteen, directeur van VVV Zeeland, richt zich op samenwerking tussen de sector en VVV Zeeland. Wat een kansen liggen er als het gaat om gezamenlijk op te trekken op het gebied van onder andere toerisme. Alleen ga je mogelijk sneller maar samen kom je verder, want als je krachten bundelt sta je sterker. Daar kun je niet omheen. De Zeelandpas is een voorbeeld van hoe je samen dingen organiseert. Deze pas kost slechts 4 euro en levert meer dan 1.000 euro voordeel op.

Maar er komt natuurlijk meer bij kijken dan alleen maar te zeggen dat het samen organiseren van dingen beter is. VVV Zeeland streeft er naar om hun doelen te bereiken. Erik zijn oma gaf hem ooit een spreuk mee: ‘Als de boord niet goed gebreid is, wordt de rest van de trui ook niets’. Een goed fundament is dus wel nodig als het gaat om samenwerking. Het dienen van elkaars eigen belang, wees toegeeflijk en toon leiderschap wanneer dat nodig is en verlies het collectief niet uit het oog. Ook niet wanneer het even moeilijk is! Het gemeenschappelijke en gedeelde gedrag is van levensbelang voor uw succes van samenwerking! Erik sluit af met een gedicht: Samen voor ons eigen om gemakkelijk onze ambities gerealiseerd te krijgen. Samen voor ons eigen, want samen komen we verder dan alleen. Samen voor ons eigen, om onze gezamenlijke kracht boven ons zelf uit te laten stijgen.

 

Voormalig bondscoach Marc Lammers is de tweede spreker die ons meeneemt in ‘samenwerking’. Hij opent met de woorden ‘welkom op deze trainingsdag’.  Er worden vandaag even geen mosselen gekweekt of verhandeld. Nee, er wordt vandaag getraind. Want als we alleen wedstrijden spelen worden we nooit beter. Dit zijn de allerbelangrijkste dagen van het jaar. Vandaag gaan we eens even ‘out of the box’ denken, in plaats van: dat gaat niet, er is geen geld voor, dat lukt niet. Nee, vandaag gaan we eens kijken naar mogelijkheden.

Als mosselkwekers zeggen wij wel eens dat we het mooiste vak van de wereld hebben, maar daar denkt Marc anders over. Hockeycoach is net een beetje mooier. Hij heeft samen met de Nederlandse dames in 2008 het goud behaald op de spelen in Beijing. Een van de eerste dingen die hij meegaf was dat ‘meten weten is’. Zonder data kun je niet analyseren wat er werkelijk is gebeurd en hoe je dingen in de toekomst anders kan doen. Hoe word je net iets beter dan je tegenstander? Zorgen dat je minimaal hetzelfde doet en dan net een beetje meer. Statistieken heb je nodig, ze meten het proces. Het scorebord meet het resultaat, dan ben je al te laat en kun je niets meer veranderen. Je weet niet waar het fout gaat/ging en gaat het de volgende keer dus weer fout doet want je doet hetzelfde. Daarom is het superbelangrijk om data te verzamelen op allerlei vlakken. Dan kun je je tegenstander voorblijven. Wat is de eerste reactie bij mensen als er iets veranderd? Weerstand! Zo was dat ook bij de spelers toen ze na een training in ijswater moesten zitten. Dat deden ze om beter te kunnen herstellen en zo meer konden trainen dan hun tegenstanders. Maar de eerste reactie van de dames was, ‘wie zegt er dat dat werkt’? We doen het al jaren zo, vroeger was het veel beter!

En zo is dat ook in het bedrijfsleven. Waar een crisis is, is een kans! Weestand is er om te overwinnen, vechten tegen de weerstand. Vecht je niet dan sta je stil en stilstand is achteruitgang en de concurrent rent je voorbij! Marc kreeg de dames niet direct in de ijsbadjes omdat ze eerst wilden weten wat het oplevert! Waarom doen we dit, waarom moeten we samenwerken? Werkt dat wel? Mensen willen best veranderen, maar niet veranderd worden! Totdat ze zagen dat het bij een ander ook werkte. Toen gingen de dames wel de badjes in.

Willen we met de Zeeuwse mosselen van goed naar goud, dan hebben we een aantal dingen nodig. Meten is weten. Innovatiever zijn als de concurrentie. Efficiënter, slimmer samenwerken. Expertise, want zonder expertise worden we niet beter. En ga eens kijken buiten je branche. Hoe doen anderen het? Samen naar de toekomst kijken; wat wordt er van ons verwacht over pakweg 4 jaar? Je speelt niet tegen elkaar, maar met elkaar tegen de concurrentie van buitenaf. En dat is niet makkelijk, dat is afzien! En als het niet lukt, niet opgeven, maar doorgaan. Samen de schouders er onder en elkaar ondersteunen in moeilijke tijden.

Ik weet dat meerdere mensen in de zaal een brok in de keel kregen toen Marc het filmpje liet zien van de Britse atleet Derek Redmond die in de halve finale op de 400 meter hardlopen op de grond zakte toen een spier afscheurde. Achter het filmpje stond het liedje ‘You raise me up’. Hij stond weer op en hinkte door naar de eindstreep; hij gaf niet op, al moest hij door zijn vader ondersteund worden. Het verhaal laat iets zien van: Hé, je kan steunen op de ander als het moeilijk is. Maar wel doorgaan! Een verhaal zegt meer dan woorden. Wie willen wij eigenlijk zijn, wat is onze collectieve ambitie? Waarom doen we dit met elkaar? Er is nog zoveel te winnen. Ja natuurlijk, ik weet het, iedereen moet zelf rennen, iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Maar het moet eerst fout gaan om er voor elkaar te zijn. Toon je EQ, je emotionele intelligentie, het sociale broertje van IQ. Heb empathie voor elkaar en power om samen goud te winnen. Maar wil je echt goud winnen dan heb ook SQ, spirituele intelligentie, nodig. Nee we gaan niet zweven ofzo. Maar hoe raken wij elkaar en hoe raken wij ons publiek. Dit wordt ook wel de flow genoemd. Hoe je daarin komt? Dan moet je eerst de collectieve ambitie vaststellen, dan de gezamenlijke doelen en dan de persoonlijke doelen. Het persoonlijke doel moet ondergeschikt zijn aan het gezamenlijke doel, anders ben je geen team. En het laatste is vertrouwen. Je komt pas in een flow als je vertrouwen hebt in elkaar.

 

Conclusies:

Winnaars hebben een plan, verliezers hebben een excuus.

Winnaars zeggen: mogelijk, verliezers zeggen: moeilijk.

Winnaars laten iets gebeuren, verliezers wachten tot er iets gebeurt.

 

Ik vond het een geweldig goede training die overal inzetbaar is. In de sector, aan boord, maar ook thuis in je gezin.

Nadat we een heerlijke mosselamuse geserveerd kregen, speciaal voor dit MosselEvent gemaakt door ‘De Zeeuwse chef’ en restaurant ‘Oesterbeurs’, werden we verwend met een heerlijk pannetje bodemmosselen, bereid door Van Engelenburg catering. En als laatste sloten we het event af met een vaartochtje op de Oosterschelde. Genieten van het zilte, het zoute; heerlijk even proeven van de mosselen zo rechtstreeks uit het water…

 

Als organisatie kijken we terug op een geslaagd MosselEvent, van ‘Goed naar Goud’.

 

Jos Steketee, YE 72