Let op!! Onze Zeeuwse Mosselkoninkjes zijn op. Bestellen kan weer vanaf juli 2024! Zeeuwse Oesters verkopen we nog wel! Groet, Van de Mosselman

Volg ons via Facebook of Instagram voor de leuke actie's en om mee te kijken in ons bedrijf. 

menu
sluit

De Mosselkwekerij

Nieuws

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

Eigen afzetcoöperatie mosselkwekers

Eigen afzetcoöperatie mosselkwekers

 

BRUINISSE – Een groep zelfstandige Zeeuwse mosselkwekers heeft de handen ineen geslagen en het initiatief genomen om een afzetcoöperatie op te richten. Directe aanleiding daartoe zijn de stijgende kostprijs en de dalende verkoopprijzen op de veiling en bij de handelaren.

Voorzitter Cees Otte maakte de naam van de afzetcoöperatie ‘De Mossel Compagnie’ in oprichting vorige week vrijdagavond bekend aan het slot van z’n jaarrede in Bruinisse. Otte noemde het een historisch initiatief om een eigen afzetcoöperatie op te richten. Als de vrije kwekers ‘vrije kweker’ willen blijven is een ‘eerlijke prijs’ voor hun duurzaam gevangen product volgens hem onmisbaar.

Drs. Wilbert van den Bosch gaf een toelichting op het fenomeen coöperatie. Daarbij haalde hij Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888) aan, de bedenker en stichter van de eerste coöperatieve bank, om de achtergrond en de voordelen van een coöperatie uit te leggen. Omdat de inkomsten van de zelfstandige ‘vrije’ kwekers (mosselkwekers zonder handelsbedrijf. red.) onder druk staan is het noodzakelijk dat de positie van deze kwekers versterkt wordt. De mosselmarkt en -prijzen worden sterk beïnvloed door inkoopconcentraties van supermarkten. Tel daarbij op de macht van de handel (en aanvoer van eigen percelen die bijna de helft bedraagt) en de inkomsten van de kwekers staan onder forse druk.

Een coöperatie is van en voor en door de leden. Het gezamenlijke doel is om de aanvoer van mosselen over het hele seizoen te spreiden en daarmee een betere prijsstelling te bewerkstelligen. Niet met z’n allen tegelijk aan de markt maar de aanvoer collectief spreiden, kan volgens de initiatiefnemers de tonnageprijs ten goede komen.

Momenteel wordt gewerkt aan een ‘businessplan, statuten en een passende organisatievorm’. De kwartiermaker die daarvoor is aangetrokken is Marcel de Jong van Déjon & Meadow in Etten Leur. De Jong deed eerder veel ervaring op met coöperaties in de levensmiddelenindustrie en verwacht ‘rond 1 juni rond te zijn’ met de definitieve oprichting van De Mossel Compagnie.

Binnen enkele weken wordt het bestuur gepresenteerd, dat gevormd zal worden door een onafhankelijk voorzitter en vier kwekers (en twee plaatsvervangers). Een bestuurslid wordt voor drie jaar gekozen en kan maximaal negen jaar zitting hebben. Voor de aanvang van het nieuwe seizoen moet De Mossel Compagnie volgens planning juridisch op orde zijn. De belangstelling onder de kwekers is groot.

Rust bij kwekers

BRUINISSE - ,,Rust bij de kwekers en rust in de markt: dat hebben we nodig’’, zegt woordvoerder Marinus Padmos (BRU 36) namens De Mossel Compagnie. De vele werkzaamheden met invanginstallaties en daardoor hoge werkdruk zetten de kweekresultaten ook onder druk. ,,Door gezamenlijk een betere aanvoerspreiding over het hele seizoen te organiseren kunnen we ook de kweek bevorderen. Waarom zullen we moeilijk doen als het samen kan?’’

 

Bron, Visserijnieuws